Exempel på organiska tyger

När du handlar miljövänliga kläder finns det en rad olika tyger att välja mellan. Det finns olika för- och nackdelar beroende på dina behov och preferenser. Tveka aldrig att kontakta butiken eller företaget som tillverkat kläderna för att fråga om materialet!

Bomull

Bomull är en väldigt vanligt förekommande material i klädestillverkning. Bomullskläder är bra på att absorbera fukt och brukar fungera i alla klimat. Bomull är även bekvämt att ha på sig, vilket är anledningen till att det är ett populärt tyg. Ekologisk bomull utgör däremot en väldigt liten del av den totala produktionen. När du handlar miljövänliga kläder är det därmed viktigt att försöka ta reda på var bomullen har producerats och hur. Leta gärna efter en GOTS logga med titeln “organic” som säkerställer att minst 95 % av dess material är certifierat som ekologiskt material. Ett problem med bomull är att det används väldigt mycket vatten vid produktionen, vilket kan vara ett problem i vissa länder.

Hampa

Hampa är samma material som drogen cannabis, men det stoppar det inte från att vara ett bra organiskt material som används för att bland annat tillverka kläder. En fördel med hampa är att produktionen kräver mycket mindre vatten än exempelvis bomull. Produktionen av hampa sker oftast med väldigt lite besprutningsmedel och framställningen kan göras utan kemiska processer. Kläder av hampa är till skillnad från bomull ett säkrare tecken på att det framställts miljövänligt. En nackdel däremot är att kläder av hampa ofta kan vara svårare att få tag på och dyra just på grund av innehållet.