Hur säkerställer du att dina organiska kläder faktiskt är organiska?

Vad ska du leta efter?

När du köper kläder vill ofta tillverkaren få dig att tro att deras kläder är mycket bättre än vad de faktiskt är. Att kalla någonting för organiskt eller miljövänligare behöver inte alltid betyda att det är vad du letar efter. Det finns olika certifieringar som är bra att känna till om du vill köpa bra produkter. Det som är viktigt att känna till när man letar efter certifieringar är att veta vad de betyder och vad det innebär för produkten du köper. Alla organisationer granskar inte samma sak och när du försöker köpa bra producerade kläder betyder det att du behöver avgöra vad som är viktigast för dig. Vissa certifieringar betyder att materialet är ekologiskt, andra att arbetarna som tillverkat klädesplagget inte har blivit behandlade illa. Här är några av de vanligare certifieringar som du kan leta efter när du handlar organiska kläder!

Fairtrade

De flesta känner förmodligen till Fairtade och det är av en anledning. Fairtrade granskar flera olika kriterier för att säkerställa att produkten man köper är etiskt med ett fokus på jordbruket. Fairtrade försöker säkerställa att produktionen följer arbetsrättsorganisationen ILOs kriterier för mänskliga rättigheter i arbetslivet. Syftet är därmed att säkerställa att odlare i fattiga länder ska kunna ta sig ur fattigdomen genom att ha minimipris och krav som säkerställer att odlarna inte förlorar pengar när priset från världsmarknaden är lågt. Priset ska alltid som minst täcka kostnaden på deras produktion men det finns också olika incitament från Fairtrade där ekologiska produkter värderas högre. Fairtrade är därmed ett bra sätt att säkerställa att första ledet i produktionen har fungerat.

GOTS (Global Organic Textile Standard)

GOTS är en ledande produktionsstandard för organiska material. Målet med GOTS är att säkerställa att produktionen av råvaran till produktionen av klädesplagget har skötts miljövänligt och ansvarsfullt. Om någonting märks med GOTS kan du vara rätt säker på att exempelvis framställningen av bomull har skötts organiskt.

WRAP (Worldwide Responsible Accredited Production)

WRAP säkerställer att produktionen av klädesplagget är etiskt och humant genom att vara en självständig non-profit organisation som utbildar och granskar fabriker. Det som är bra att veta med WRAP är att det inte nödvändigtvis betyder att alla delar av tillverkningen har varit schysst.