Hur du lever mer miljövänligt

Det finns flera sätt som du kan leva mer miljövänligt och klimatsmart på. Här är några tips på vad du kan göra för att enkelt leva ett liv som är bättre för miljön.

Släng mindre mat

Matsvinn är en riktig bov både när det gäller klimatet men även plånboken. Det är inte bara ett problem att samhället producerar ett överflöd av mat som inte äts upp, mat som slängs har även en extra negativ påverkan eftersom sophögar bidrar till koldioxidutsläpp. Försök alltid planera dina måltider och om du inte tror att du kommer hinna äta upp maten kan du alltid fundera på om den går att frysa in. Om du äter i en skolmatsal eller en buffé är det viktigt att du inte tar mer mat än vad du tror att du kommer orka äta upp. Det är aldrig fel att ta en mindre portion och sedan hämta mer om du är hungrig!

Köp bra produkter

Det bästa alternativet är såklart att inte handla alls men ibland måste vi köpa kläder eller andra nödvändigheter, utöver att vi måste äta mat varje dag. När du handlar ska du inte bara leta efter det billigaste alternativet utan efter det mest klimatsmarta. Det handlar inte bara om miljöpåverkan vid produktionen utan även hållbarheten. Om du kan ha en produkt i flera år kan det vara värt mycket.

Ät mindre kött

Åter igen handlar det om mat, men det är för att mat har en sådan stor miljöpåverkan. Om du äter mindre kött så minskar dina utsläpp, en av många anledningar till att vara vegetarian. Det betyder inte att du måste avstå helt från kött om du inte vill, men du kan försöka dra ner på hur ofta och mycket du äter. Det kan också ha en stor påverkan att exempelvis välja fisk och kyckling över nöt. Vissa djur släpper ut mycket mer än andra.

Återvinn

Att återvinna är ett enkelt sätt att vara klimatvänlig. Det behöver inte bara betyda att du slänger dina sopor i rätt container utan även att du återanvänder saker och handlar second hand.