Fördelar med att tänka klimatsmart när du handlar kläder

När du köper en organisk bomullströja så betalar du inte bara för att slippa den ångest som kommer med den otroligt skadliga delen av modebranschens så kallade fast fashion, du köper också en tröja som är gjord för att hålla. Med bättre kvalité behöver du inte tvätta den lika ofta och den slits inte ut på samma sätt, vilket leder till en lägre klimatpåverkan överlag, inte bara vid tillverkningen. Om du betalar för någonting som du kan använda får du ut mycket mer av dina pengar samtidigt som du stöttar företag som jobbar aktivt för att någonting så nödvändigt som klädesplagg inte ska ha en så negativ påverkan på vår miljö.

Fördelar med organiska kläder

Vi behöver inte oroa oss för gifter och kemikalier när vi har på oss organiskt material som är producerat på ett hållbart och rättvist sätt. Även om man kan tänka sig att det har marginell påverkan på vår hälsa ska man inte glömma bort den förödande effekten som syntetiska material har på vår omgivning. När du tvättar syntetiska material som ger ifrån sig mikroplast hamnar den i våra sjöar och hav. Fiskar och andra djur får i sig mikroplasten och det finns även en risk att den hamnar i havssalt! Det är därmed inte långsökt att oroa sig för effekten av hur vi människor sedan får i oss mikroplast som utsöndrats av våra dåliga kläder. När vi väljer att ha på oss syntetiska material bidrar vi alltså med en direkt negativ klimatpåverkan även om vi handlar second hand.

Det modevänliga klimatet

Det handlar inte om att göra en uppoffring för att handla med klimatet i fokus. Nu för tiden är organiska material någonting attraktivt hos konsumenter, vilket speglar sig i det mode som blir allt mer populärt. Det gäller dam-, herr- och barnmode så hela familjen kan med gott samvete handla organiskt även om de vill följa senaste trenderna. Vi kan inte fortsätta köpa dåliga kläder som både skadar miljön och hälsan på arbetare i form av kemikalier och giftiga färger. Det är något som fler konsumenter har insett. Precis som att det inte längre är coolt med päls är det inte heller coolt att köpa kläder som är dåliga för miljön. Fler konsumenter bryr sig helt enkelt!